Każdy Twój komentarz czytam, z każdego mam ogromną satysfakcję.
Jeśli podoba Ci się u mnie, dodaj się do obserwatorów.
Na pewno Cię odwiedzę.

niedziela, 8 lutego 2015

Buraczana szklanka zdrowia!

Witam!
Dziś mam dla Was pyszny buraczano-owocowy sok. 
Zazwyczaj buraki spożywamy pod dwoma postaciami, albo barszczyku wigilijnego z uszkami, albo ćwikły z chrzanem do niedzielnego kotleta. Dziś mam jego nietypową wersję, czyli sok. 
A oto składniki: 
- jeden duży surowy, obrany burak,
- jedna pomarańcza,
- jedno jabłko. 
Buraka i jabłko przepuszczamy przez sokowirówkę i wyciskamy sok z pomarańczy. Otrzymane soki z sokowirówki mieszkamy z niewyciśniętym sokiem pomarańczowym i voila! Tylko należy pamiętać, aby odczekać ze spożyciem soku ok 1-2h.  
Sok z buraków bogaty jest w witaminę C i witaminy z grupy B, oraz nasycony substancjami mineralnymi. Żelazo w soku z buraków jest wysoko przyswajalne i bardzo dobrze wpływa na nasze czerwone krwinki. Dlatego jeśli cierpicie na anemię to polecam. W dwóch słowach - samo zdrowie. 
Smacznego! 
Pozdrawiam
Gabi :)

3 komentarze:

  1. Chętnie skorzystam :) Możesz wyjaśnić dlaczego należy odczekać 2 h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem jest bardzo energetyczny, a przez to ciężki, po jego spożyciu od razu po wyciśnięciu może boleć brzuch. Jeśli ktoś nie ma wrażliwego żołądka to bez problemu można go pić od razu. W innym przypadku trzeba poczekać, aż trochę wywietrzeje.

      Usuń